Бразилският вратар Marcelo Favretto проведе тренировка в школата на Маревстарс

В събота и неделя специален гост на децата от школата на Маревстарс бе бразилският вратар Марсело Фаврето (Marcelo Favretto).

Победи и отлична футболна подготовка отличиха малките футболисти от ФК "Марев старс"

Отлично представяне направи Marev Stars през уикенда. Децата постигнаха две победи: над ФК "Варна 2017" - Marev Stars с 2:5, Marev Stars - ФК "Доброти...

Благовест Марев: няма лесни неща - за да заслужиш мястото в отбора или професията си, трябва да се доказваш непрекъснато

След атрактивната победа на "Варна Сити" над "Черно Море Мания" с 3:0, в мач от Градско първенство на Варна, в зала Владислав - специално за сайта на ...

Първи победи на малките футболисти от школата на "Маревстарс"

Малките футболисти от отбора на "Маревстарс" отбелязаха две, страхотни поредни победи с 5:0 и 3:1 в събота на терена на Спорт палас, Варна. За трень...

И „моряците“ на Тодор Марев не дадоха шанс на „Доростол 2013“

Набор 2000 на „Черно море“ също взе трите точки в мача с „Доростол 2013“. „Моряците“ на Тодор Марев победиха съперника си с 5:0. Двубоят от 26-ия кръ...

„Моряците“ на Тодор Марев минаха и през „Монтана“

Младшата възраст на „Черно море“ записа убедителна победа срещу „Монтана“.   Възпитаниците на Тодор Марев се наложиха с 4:0 над връстниците си ...

„Моряците“ на Тодор Марев с нов разбиващ резултат

Отборът на „Черно море“, воден от Тодор Марев, записа двуцифрена победа в Добрич.   „Моряците“ от набор 2000 отнесоха този път с 12:0 „Добруджа...

Легендата на „Черно море“ Тодор Марев празнува юбилей

Един от легендарните футболисти на „Черно море“ - Тодор Марев, днес отпразнува 60-ия си рожден ден. Той е рекордьор по мачове в елита за „моряците“ - ...

  • Бразилският вратар Marcelo Favretto проведе тренировка в школата на Маревстарс

  • Победи и отлична футболна подготовка отличиха малките футболисти от ФК "Марев старс"

  • Благовест Марев: няма лесни неща - за да заслужиш мястото в отбора или професията си, трябва да се доказваш непрекъснато

  • Първи победи на малките футболисти от школата на "Маревстарс"

  • И „моряците“ на Тодор Марев не дадоха шанс на „Доростол 2013“

  • „Моряците“ на Тодор Марев минаха и през „Монтана“

  • „Моряците“ на Тодор Марев с нов разбиващ резултат

  • Легендата на „Черно море“ Тодор Марев празнува юбилей

Има осветление, което разболява очите и уврежда психиката

EYES 2аАко погледнем философски и еволюционно, окото се е развило благодарение на слънцето.

Адекватният дразнител на очите е светлината. По принцип слънчевата светлина е най-добрата светлина за окото. За съжаление, съвременният човек не живее при естествена светлина, той прекарва по-голямата част от времето си при изкуствено осветление - или в стая с луминисцентно осветление, или пред компютъра.


Нормалната работа на очите има някои норми, които е добре да спазвате

Много хора през нощта не спят, а гледат телевизия или работят/играят на компютъра си. За да не пречат на близките си, те най-често изключват осветлението в стаята.

Лъчите от телевизора силно въздействат на очите и затова продължителното гледане не се препоръчва нито за деца, нито за възрастни.

Мониторът създава по-малко проблеми, но все пак повишеното зрително натоварване остава. Ако в стаята нямаEYES 9 нормално осветление, очите се напрягат още повече.

В недостатъчно осветеното помещение зеницата се разширява, за да вижда по-добре в тъмнината. Ретината се състои от различни клетки. Едните са разположени в центъра й и отговарят за дневното зрение и цветовото възприятие, а другите се намират на периферията и отговарят за зрението в сумрак и за черно-бялото изображение.

Затови и вечер, когато зрението трябва да работи в сумрак, зеницата се разширява. Но колкото по-широка е тя, толкова по-високо е вътреочното налягане, а това способства за появата на глаукома.

Включената нощна лампа не е решение. При нейното използване човек седи в светло петно и при преместване на погледа от телевизора или монитора той отново трябва да гледа в тъмнината.

В такава ситуация очите се уморяват още по-бързо, защото зеницата ту се разширява (за да могат очите да виждат в тъмнината), ту се свива. Това води до увеличаване на късогледството и развитието на спазъм от акомодация – тежка зрителна преумора, когато се наблюдават спазми в мускулите в очите.

Независимо какво правим, осветлението в дома трябва да бъде добро - 60 вата, а в по-големите помещения – 100 вата. Още по-добре е, ако светлината идва от няколко осветителни тела.

Според изчисленияна крушката на нощната лампа трябва да бъде 60 вата, а не 40 или 75. Това е особено важно за EYES 7децата.


Луминисцентните лампи вредят на ретината и могат да провокират нейната дистрофия, а също освен спазъм на съдовете на главния мозък, те предизвикват раздразнение, немотивирано лошо настроение и нарушават съня.

Неправилното осветление, особено при големи зрителни натоварвания, води до главоболие и вегетативна дистония.

Ако хората живеят постоянно в лошо осветени помещения могат да развият хронични блефарити (възпалителни заболявания на очите)

Затова, не мислете за пестене на електроенергия, когато става дума за зрението ви. То работи оптимално и без излишно натоварване в сравнително широки граници. Спазвайте някои елементарни норми, които ще намалят рисковете и ще ви спестят много повече от няколко киловата.


Енергоспестяваща или обикновена ел.крушка?

Разбира се има и много противници на енергоспестяващите крушки и доводът им не е никак за пренебрегване. Те твърдят, че обикновената крушка с нажежаема жичка не излъчва във ултравиолетовия ("канцерогенен"), а само в видимия и инфрачервения спектър. Друг довод против енергоспестяващите крушки е  решението да се спре производството им в Европа.


Мнение на специалиста:
За луминисцентното осветление:
В интерес на истината CFL лампите не са лоши, макар и да са малко по-неефективни от луминисцентните тръби, но това важи само за най-качествените лампи. Много по-евтини крушки не светят достатъчно солно или имат недобърEYES 10 луминофор, което води до сравнително лошо цветопредаване(CRI). А цветопредаването е нещо важно, иначе щяхме да си ползваме от оранжевите натриеви лампи в къщи, които са доста по-ефективни от луминисцентните.

Главният недостатък на луминисцентното осветление е, че при него обикновенно CRI варира от 70 до около 80 - от недобро, до горе-долу приемливо цветопредаване при най-добрите от обикновенните модели(например Philips Master).


Последното твърдение е ясно видимо - можете да пробвате да разложите луминесцентна светлина с призма или компактдиск - няма да видите цялата дъга, както се вижда при нажежаема жичка - има 4-5 тънки спектрални линии, обикновено на виолетово, синьозелено, зелено, оранжево и жълто..

Едва ли концентрирането на цялата светлинна енергия в тесни спектри е много полезно - това освен всичко останало означава, че имаме много високи енергии, концентрирани в тези тесни спектрални ивици - много по-високи енергийни нива, отколкото при крушка със същото светлинно излъчване(в лумени), но с по-равномерно спектрално разпределение.

Ако се загледате с призма или диск в светлината, излъчвана от светодиодните лампи, ще видите, че там присъства почти цялата "дъга", като има само едно малко потъване в областта на синьозеленото - не е необходимо човек да е учен, за да забележи, че това е доста по-естествено от тесните луминесцентни ивици на енергоспестяващите крушки...Сега, има примерно тръби с CRI 95-97 като Graphica на Philips, но те са доста скъпи.
За ултравиолетовото излъчване - принципът е същия като при старите CRT-кинескопи. Помните, че не препоръчваха да се стои на по-малко от метър и половина от телевизора. От тази гледна точка, едва ли е твърде полезно да стоите твърде близо до луминисцентни лампи. Освен светлината и ултравиолетовите лъчи, те излъчват и електрони.

LED осветлението е добро решение, но за сега са доста скъпи диодите с добър CRI, а и ефективността им доста EYES 11варира, като тези с добро КПД от над 100lm/W са все още скъпи.

За сравнение, най-добрите енергоспестяващи крушки имат ефективност от порядъка на 66lm/W, а има и светодиоди с над 130-140lm/W. Като прибавим пъм това относително дългия им живот(50,000-150,000 часа) и липсата на недостатъците, характерни за вакуумните прибори, най-вероятно е именно това ще бъде осветлението на близкото бъдеще.

Между другото, знаете ли, че енергоспестяващите крушки са скъпи, главно защото се продават с вграден в тях електронен баласт. А знаете ли колко по-евтини щяха да бъдат, ако можеха да им се сменят само тръбите? Въпросът става открит.


Все пак ако използвате енергоспестяващи крушки, добре е те да бъдат произведени от известните в бранша фирми с необходимите традиции и сертификати. Използването на недоказани продукти със съмнително ниски цени винаги е представлявало опасност за здравето на хората, независимо дали става въпрос за Енергоспестяващи Крушки, храни, лекарства или нещо друго.Мнение на читател:

"От две години и половина работя в помещение 2м/2м без естествено осветление. Осветление с две Wearing bi-focal safety glasses will allow you to do your job better while being safer.1Носенето на bi-focal защитни очила ще съхрани зрението виенергоспестяващи Филипс 20W. Парене и сърбежа в очите ми преди една година стана нетърпимо. След смятата им с две бели матови с нажежами очите ми се успокоиха...."
Навикът да се спи на осветление е вреден за организма

Включеното осветление е вредно за детския сън, установиха учени от САЩ и Япония след продължителни изследвания, чиито резултати са публикувани в новия брой на изданието New England Journal of Medicine.

В нашия организъм има особени часови гени, които контролират процеса на смяна на бодърстването със съня и обратното. Сънят при включено осветление разстройва работата на тези гени и силно затормозяват нервната система, като този ефект е особено силен при подрастващите.


Навикът да се спи на осветление е вреден за организма, тъй като нарушава работата на т.нар. часови гени, т.е. тези, които отговарят за редуването на съня и бодърстването. Това сочат резултатите от публикуваното преди дни EYES 18съвместно изследване на американски и японски учени, съобщи ИТАР-ТАСС.

В хода на експериментите е било установено, че наличието на изкуствена светлина по време на сън напълно обърква организма и разстройва нормалния ритъм на сън – състояние, което в последствие води и до други аномалии.

Според специалистите, това правило особено трябва да се спазва при недоносените новородени, поставени в кувиоз, както и при децата изобщо, чийто организъм по правило се нуждае от повече сън.
Гледането на телевизия в тъмно помещение е вредно

Силният контраст между яркостта на изображението на телевизионния екран и осветлението на стаята по-бързо уморява очите. Това доказва експеримент, проведен от специалистите от Политехническия институт Ренслер (Rensler Polytechnic Institute) в Ню Йорк.

На участниците в него, разделени на две групи са били предложени два филма. Първата група е гледала филм на плосък екран, разположен на фона на добре осветена стая, а втората група е била в помещение без допълнително осветление. След това групите са си разменили местата.

По време на паузата и след втория филм са били направени тестове за скоростта на реакцията на визуални EYES 1дразнители. На участниците, изпълняващи различни задачи е направено сканиране на главния мозък.

Според данните, липсата на осветление в помещението, където е гледан единия филм, е понижило скоростта на реакцията в хода на изпълняването на следващата задача. Учените са фиксирали също незначително, но поддаващо се на измерване увеличение на интервала между появата на дразнителя и възбудата на зрителните центрове на главния мозък на участниците. Гледалите на тъмно, са се оплаквали от зрително напрежение, умора и сънливост.

Този проект позволява да се установи наличието на връзка между субективните усещания за дискомфорт и зрителното напрежение и конкретните физиологични реакции, поддаващи се на точни измервания, твърдят специалистите.
Съвременните телевизори не вредят на зрението


Въпреки това особено децата не бива да стоят пред екрана повече от 4 часа дневно.

Излъчването от екрана на съвременните телевизори е до толкова безопасно, че няма никакво значение на какво разстояние от екрана гледаме. Това е мнението на екип от американски учени, начело с проф. Ли Дафнър от Американската академия по офталмология.

Според него, “гледането на телевизия от каквото и да е разстояние не нанася никаква физическа вреда на зрението, но все пак от значение остава колко време се гледа в екрана”. Ако човек гледа телевизия в продължение на часове от неудобен ъгъл, т.е. напрягайки зрението си, то естествено очите се уморяват. Изходът от това е съвсем прост – трябва да изключим телевизора и да дадем почивка на очите си.

По мнение на офталмолозите децата все пак трябва да бъдат сериозно контролирани заради тяхната склонност да стоят пред екрана с часове. Изследвания показват, че тези от тях, които гледат телевизия повече от 4 часа дневно, показват склонност към наднормено тегло (с всички негативни по-нататък последици от това) и различни психичниEYES 24 аномалии. А ако детето гледа винаги от близо, родителите следва да проверят дали то не страда от късогледство.

Тъй като е ясно, че децата не могат да бъдат изолирани от телевизора, според американските специалисти, цитирани от Ройтерс, е необходимо да бъдат те приучени да гледат умерено, като им се обяснява, че “телевизията е просто развлечение, а не е паралелна действителност, явяваща се алтернатива на реалността”
Любопитно:

Медикаментите против високия холестерол помагат и на зрението

Японски учени са доказали, че съвременните лекарствени средства, които намаляват нивото на холестерола в кръвта, притежават свойството да подобряват и кръвообращението в съдовете на ретината при диабетна ретинопатия и други заболявания на очите.

Специалистите от Университета в Токио са доказали, че едномесечният курс на лечение със симвастатин (simvastatin) значително подобрява кръвообращението в ретината и вътреочното налягане при хората, страдащи отEYES 1 различни заболявания на очите, включително в резултат от диабет.

Както е известно диабетната ретинопатия възниква при тежки, лошо контролирани форми на захарен диабет. В повечето случаи това заболяване води до слепота, а в основата на възникванета на тази патология е нарушението в кръвоснабдяването на органите на зрението.

Като заключение: не спете в осветено помещение, гледайте телевизия на светло, върнете се на старите електрически крушки(лампа с нажежаема жичка), не прекалявайте с стоенето пред компютъра  и телевизията и осветявате достатъчно помещението в което четете.


Очите са отражение на здравето

Очите са огледало на душата, казва народната мъдрост – вече се знае, че те са огледало и на тялото или иначе казано всеки орган в човешкото тяло има свое представителство в окото, всички болести са кодирани в ириса, дископатия, мигрена, високо кръвно, слабо сърце и пр. Изброените виновници за нашето безпокойство оставят отпечатъка си върху ириса още преди да са се появили. Едно правилно лечение може да тръгне от разгадаването на тайния код на очите, нещо от което би могла да се възползва и официалната методика при пациентите. НЕ Е ИЗЛИШНО ОФИЦИАЛНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА ДА СЕ СЪЧЕТАВАТ В ХАРМОНИЧЕН ТАНДЕМ


ИРИСОВАТА ДИАГНОСТИКА Е ОТКРИТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕДИН БУХАЛ.Когато унгарският лекар Игнац Пекцели билUntitled-1 на 11години,се опитал да хване един бухал в опита си той счупил крака на една птица докато се борел с нея и съзрял че в окото на бухала се появила една черна резка. След години Игнац Пекцели завърпшил медицина във ВИЕНА и започнал да се занимава и с природолечение и хомеопатия.

 

Един ден той видял в ириса на един от своите пациенти черна резка и си спомнил за своето преживяване в детството. Младият учен ИГНАЦ ПЕКЦЕЛИ разделил ирисът на окото на дванадесет части и във всяка част разпределил съответни органи от тялото. Така например болестите в стомаха се отразявали в тесничкия кръг около зеницата. Краката имали своето отражение в секторите 6 и 7,органите на главата лежали в горната част на ириса.


http://optika-zornica.com/polezno/irisova-diagnostika-ot-optika-zornica/
http://www.krushki.info
http://www.dnes.bg
www.zdrave.bg
www.routers.com
BTA
http://bg.wikipedia.org/wiki
http://www.hdwarrior.co.uk/2009/05/09/led-light-damage/
http://www.gallawayb2b.com/Some-Benefits-of-Bi-Focal-Safety-Glasses


More articles :

» Интервю за Дарик Варна \ Благовест Марев пред завръщане във футзала

Бившият футболист на „Черно море“ Благовест Марев може да се завърне във футзала. За това намекна той при гостуването си в предаването...

» Не старостта, а обездвижването, негативизмът и нездравословното хранене са причините, които разболяват телата

В две поредни съботи, със специални микс тренировки, удължени фитнес класове, подаръци и изненади спортен център ТИМ пожела „Щастлива и...

» След като прочетете това, вие никога няма да гледате на Банана по същия начин!

Бананите съдържат в себе си три вида натурални захари - захароза, фруктоза и глюкоза, комбинирани

» Легендата на „Черно море“ Тодор Марев празнува юбилей

Един от легендарните футболисти на „Черно море“ - Тодор Марев, днес отпразнува 60-ия си рожден ден. Той е рекордьор по мачове в елита за...

» Не слагайте телевизор в стаята на децата

Тийнейджърите, които имат телевизори в стаите си, се хранят по-нездравословно, упражняват

» 12 суперхрани, които да добавяш в смутито, сока и салатата си

Суперхраните са както храна, така и лекарство. Те са едни от най-богатите на хранителни вещества

» Тренировка деца - събота и неделя

★★★ⓜⓐⓡⓔⓥⓢⓣⓐⓡⓢ★★★♡⚽ Тренировка: събота и неделя "Ku De Ta " - Спирка Акациите 16:00 - 17:30 Тренировка деца: 5-7г 17:30 - 19:00 Тренировка...

» Ефектът на спорта върху ставите и как и с какво да ги заздравим

Ефектът на спорта върху ставите, подобно на останалите тъкани, е положителен и укрепващ. При силови тренировки, натоварването и стреса...

» Първи победи на малките футболисти от школата на "Маревстарс"

Малките футболисти от отбора на "Маревстарс" отбелязаха две, страхотни поредни победи с 5:0 и 3:1 в събота на терена на Спорт палас, Варна....

» Атрактивна контрола между "Черно море" и школата на „Марев старс“

Поредната контрола между отборите на децата от набор 2007 на „Черно море“ и децата от школата на „Марев старс“ с треньор Благовест...

Търсене